Markkinoilla on tällä hetkellä myynnissä useiden eri valmistajien valmiita tietokonepaketteja, joissa usein on myös käyttöjärjestelmä asennettuna. Nämä koneet ovat hyvin usein tarkoitettu perus nettiselailuun ja Office-ohjelmien käyttöön. Koneet ovat myös sellaisia, ettei niihin pysty tehokkaampia komponentteja päivittämään, esim. prosessori. Muistilaajennuksen ja toissijaisen näytönohjaimen pystyy asentamaan, mutta tässä jälkimmäisessä tulee usein vastaan koneen virtalähteen pienuus. Eli käytännössä koneita ei saa tehokkaimmiksi.
Myynnissä on myös ns. tehokoneita, jotka ovat suunnattu pelikäyttöön, mutta nämä ovat usein todella kalliita koneita ja joissain tapauksissa koneen tehot ovat hieman yliampuvia – joka näkyy heti hinnassa. Markkinoilta voi löytyä juuri omalle kukkarolle sopiva laite, mutta onko sen laitevaatimukset sitten juuri sellaiset, kun itse haluat. Joissain tapauksissa edullisin tapa on rakentaa kone itse.
Tietokoneen rakentamisessa lähdetään liikkeelle käyttötarkoituksesta. Ennen osien hankintaa kannattaa miettiä mitä koneelta vaaditaan. Tehokonetta ei kannata rakentaa, jos käyttötarkoitus on vain esim. Exceleiden ja Wordien teko, sekä netissä selailu. Jos käyttötarkoitus on pelien pelaaminen, niin silloin koneelta usein vaaditaan enemmän tehoja niin prosessorilta, kuin näytönohjaimelta.Mieti oikeat mittasuhteet ja hanki osat sen mukaan.
Tietokone koostuu pääsääntöisesti seuraavista osista:
Hyvä muistaa myös koneen tarvittava tuuletus. Tätä varten on olemassa erinäköisiä ja kokoisia tuulettimia.
Tietokoneen osat eivät toimi keskenään ihan noin vain, vaan on tärkeää lähteä liikkeelle laadukkaasta emolevystä ja sen ominaisuuksista. Emolevyn on tuettava kaikkia niitä osia, joita tietokoneeseen asennetaan. Tähän löydät apua emolevyn valmistajan ohjeista. Esimerkkinä emolevyllä on prosessoria varten oma paikka. Tätä kutsutaan termillä prosessorikanta.
Ostettaessa prosessoria tulee varmistaa emolevyn teknisistä tiedoista minkä sarjan ja sukupolven suoritinta kanta tukee. Kantoja on monenlaista. Ihan vain muutaman mainitakseni Intelin prosessorimallistosta löytyy Core i3-, i5- ja i7-mallit ja AMD:ltä löytyy AM2+-, AM3- ja AM4-mallit.
Kun olet päättänyt minkä emolevyn ja prosessorin (suorittimen) hankit, niin sen jälkeen on helpompaa miettiä loput tarvittavat komponentit. Tietokoneen rakentamisessa kannattaa myös miettiä jo hieman tulevaisuuteen. Tietokoneen virtalähde kannattaa olla hieman tehokkaampi, kuin mitä esimerkiksi näytönohjaimen suositusarvo on. Näin voit esimerkiksi myöhemmässä vaiheessa hankkia tehokkaamman näytönohjaimen, jos siihen tulee tarve. Näytönohjaimissa on maininta mikä on tietokoneen virtalähteen suositus wolttimäärä.
Alla esimerkki, jossa alle 1000 euroa maksavan tietokoneen kokoaminen on aloitettu Asus Prime B550-Plus AM4 ATX-emolevystä. Emolevy on tarpeeksi laadukas, jossa on kattavat ominaisuudet pelaajalle.
Huom! Tässä ei ole huomioitu käyttöjärjestelmää. Windows 10 -käyttöjärjestelmä tulee hankkia erikseen, tai vaihtoehtoisesti voit ladata ilmaisen Linux distron esim. Ubuntu.
Laajennuspaikat
Kiintolevyliitännät
Takapaneelin liitännät
Sisäiset liitännät
Tuuletinpaikat:
Nestejäähdtintuki: