WLAN 

WLAN (lyhenne sanoista wireless local area network) eli langaton lähiverkko, on paikallinen tietoliikenneverkko, jossa internetiin kytketty reititin toimii tukiasemana eli muodostaa langattoman internet-yhteyden. Lähiverkon alueella sijaitsevat päätelaitteet kuten tietokoneet ja älypuhelimet saavat tällä tavalla ilmaisen internet-yhteyden, johon ne kytkeytyvät usein automaattisesti. Langaton verkko kannattaa kumminkin suojata salasanalla ja tarvittavalla suojaustasolla ettei verkkoon tule ei toivottuja vierailijoita.

Wi-Fi

WLAN-tuotteista käytetään usein kaupallista nimitystä Wi-Fi. Wi-Fi on Wi-Fi Alliancen tavaramerkki, jota jäsenet käyttävät määritellyn laatutason symbolina. Wi-Fi Zone -logolla merkityssä paikassa on tarjolla langaton lähiverkko, johon voi liittyä Wi-Fi-yhteensopivalla päätelaitteella.

IEEE 802.11

IEEE 802.11 on IEEE:n standardi langattomille WLAN-lähiverkoille. 

Sarjan standardit ovat:

SSID

Service Set ID (SSID) on korkeintaan 32 merkkiä pitkä, muutettavissa oleva tunnus, jonka perusteella asiakkaat kytkeytyvät haluamaansa langattoman verkon tukiasemaan eli Access Pointiin (AP). Tukiasema yleensä mainostaa SSID:tä esim. Kotiverkko-nimellä. Päätelaitteen WLAN haulla löydät helposti käytettävissä olevat verkot. Liittyessäsi verkkoon tukiasema (AP) kysyy verkon salasanaa. Tänä päivänä tietoturvallisin suojausmuoto on WPA2-PKS [AES].

WPA2 (AES)

AESia vastaan ei ole yhtään tunnustettua hyökkäystä. Kaikki AESia käyttävät tekniikat on hyväksytty salaamaan Yhdysvaltojen hallituksen ”non-classified” -luokiteltu tieto Kansallisen turvallisuusviraston (NSA) puolesta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun siviileillä on pääsy salaustekniikkaan, jonka NSA on hyväksynyt salaamaan TOP SECRET -luokittelemaansa aineistoa.